Pentru ce se foloseste JavaScript-ul?

Javascript

Ce este JavaScript?

JavaScript este un limbaj de programare bazat pe text, folosit at├ót pe partea client, c├ót ╚Öi pe partea serverului, care v─â permite s─â face╚Ťi pagini web interactive. ├Än cazul ├«n care HTML ╚Öi CSS sunt limbaje care confer─â structur─â ╚Öi stil paginilor web, JavaScript ofer─â paginilor web elemente interactive care implic─â un utilizator. Exemplele obi╚Önuite de JavaScript pe care le pute╚Ťi folosi ├«n fiecare zi includ caseta de c─âutare de pe Amazon, un videoclip rezumat de ╚Ötiri ├«ncorporat ├«n The New York Times sau re├«mprosp─âtarea feedului dvs. Twitter.

├Äncorporarea JavaScript ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte experien╚Ťa utilizatorului a paginii web prin conversia acesteia dintr-o pagin─â static─â ├«ntr-una interactiv─â. Pentru a recapitula, JavaScript adaug─â comportament paginilor web.

Pentru ce este folosit JavaScript-ul?

JavaScript este utilizat ├«n principal pentru aplica╚Ťii bazate pe web ╚Öi browsere web. Dar JavaScript este folosit ╚Öi dincolo de Web ├«n software-ul, serverele ╚Öi controalele hardware ├«ncorporate. Iat─â c├óteva lucruri de baz─â pentru care este folosit JavaScript:

Ad─âugarea comportamentului interactiv paginilor web

JavaScript permite utilizatorilor s─â interac╚Ťioneze cu paginile web. Aproape c─â nu exist─â limite pentru lucrurile pe care le pute╚Ťi face cu JavaScript pe o pagin─â web ÔÇô acestea sunt doar c├óteva exemple:

 • Afi╚Öa╚Ťi sau ascunde╚Ťi mai multe informa╚Ťii cu un clic pe un buton
 • Schimba╚Ťi culoarea unui buton c├ónd mouse-ul trece peste el
 • Glisa╚Ťi printr-un carusel de imagini de pe pagina de pornire
 • M─ârirea sau mic╚Öorarea unei imagini
 • Afi╚Öarea unui cronometru sau num─âr─âtoare invers─â pe un site web
 • Redarea audio ╚Öi video ├«ntr-o pagin─â web
 • Afi╚Öarea anima╚Ťiilor
 • Folosind un meniu derulant tip hamburgeri

Crearea de aplicatii web si mobile

Dezvoltatorii pot folosi diverse cadre JavaScript pentru dezvoltarea ╚Öi construirea de aplica╚Ťii web ╚Öi mobile. Cadrele JavaScript sunt colec╚Ťii de biblioteci de coduri JavaScript care ofer─â dezvoltatorilor cod pre-scris pe care s─â-l foloseasc─â pentru func╚Ťii ╚Öi sarcini de programare de rutin─â ÔÇô literalmente un cadru pentru a construi site-uri web sau aplica╚Ťii web.

Cadrele de front-end JavaScript populare includ React, React Native, Angular și Vue. Multe companii folosesc Node.js, un mediu de rulare JavaScript construit pe motorul JavaScript V8 al Google Chrome. Câteva exemple celebre includ Paypal, LinkedIn, Netflix și Uber!

Construirea de servere web si dezvoltarea aplicatiilor de tip server

Dincolo de site-uri web ╚Öi aplica╚Ťii, dezvoltatorii pot folosi JavaScript ╚Öi pentru a construi servere web simple ╚Öi pentru a dezvolta infrastructura back-end folosind Node.js.

Dezvoltarea jocurilor

Desigur, pute╚Ťi utiliza ╚Öi JavaScript pentru a crea jocuri de browser. Acestea sunt o modalitate excelent─â pentru dezvoltatorii ├«ncep─âtori de a-╚Öi exersa abilit─â╚Ťile JavaScript.

De ce s─â folosi╚Ťi JavaScript fa╚Ť─â de alte limbaje de programare?

Pe l├óng─â posibilit─â╚Ťile nelimitate, exist─â multe motive pentru care dezvoltatorii web s─â foloseasc─â JavaScript peste alte limbaje de programare:

 • JavaScript este singurul limbaj de programare nativ pentru browserul web
 • JavaScript este cel mai popular limbaj
 • Exist─â un prag sc─âzut pentru a ├«ncepe
 • Este o limb─â distractiv de ├«nv─â╚Ťat

1 thought on “Pentru ce se foloseste JavaScript-ul?”

 1. Pingback: Cum poate CSS-ul sa-ti scoata in evidenta site-ul web - Artemir ­čöą

Comments are closed.