Ce sunt motoarele de cautare si cum functioneaza acestea?

Motoarele de cautare Artemir

Motoarele de cautare sunt instrumente online care va ajuta sa gasiti informatii pe internet. Motoarele de cautare functioneaza prin trimiterea de “paianjeni” sau “crawlere” care urmaresc link-uri de la o pagina web la alta, de obicei cu ajutorul unui algoritm.
Primele motoare de cautare au fost construite doar pentru site-uri web, dar in prezent exista motoare de cautare care urmaresc ai alte tipuri de informatii, cum ar fi carti ai muzica. Google ai Bing sunt cele mai populare doua motoare de cautare din lume in prezent. Inainte de Google, Yahoo! a fost cel mai popular motor de cautare din lume. Inainte de a exista motoare de cautare, era mult mai greu sa gaseati lucruri pe internet

Motoarele de cautare functioneaza prin trimiterea de “paianjeni” sau “crawlere” care urmaresc legaturile de la o pagina web la alta, de obicei cu ajutorul unui algoritm. Spiderii sunt programe care se deplaseaza pe internet, urmarind acele linkuri ai stocand informatii despre fiecare pagina vizitata.
Apoi, spiderul trimite aceste informatii proprietarului sau, care le poate folosi pentru a crea un index de cautare a tuturor site-urilor web pe care le-a parcurs.

Paianjenii folosesc algoritmi pentru a determina ce continut este important (ai, prin urmare, merita sa fie inclus in indexul lor) ai ce continut nu merita sa fie inclus deloc (de obicei, pentru ca nu este relevant). De asemenea, aceatia tin evidenta frecventei cu care fiecare rezultat apare pe o pagina ai daca aceste rezultate contin sau nu linkuri (daca da, atunci este posibil sa existe mai mult continut ascuns in spatele acestor linkuri).
Acest lucru ajuta la asigurarea faptului ca numai rezultatele relevante ajung in indexul motorului de cautare – ceea ce inseamna mai putine rezultate inutile atunci cand cautati ceva anume!

Primele motoare de cautare au fost construite doar pentru site-uri web

Primele motoare de cautare au fost construite doar pentru site-uri web, dar acum exista motoare de cautare care urmaresc ai alte tipuri de informatii, cum ar fi cartile ai muzica.

Motoarele de cautare ne ajuta sa gasim ceea ce cautam online, cautand printre milioane de pagini web ai indexandu-le pe baza cuvintelor pe care le contin. Rezultatele sunt apoi clasate in ordinea relevantei acestor site-uri sau pagini in raport cu interogarea dumneavoastra.

Cel mai popular motor de cautare este Google (care utilizeaza un robot de cautare numit Googlebot), dar exista ai alte motoare populare, precum Yahoo!, Bing, DuckDuckGo ai Baidu (cel mai mare motor de cautare din China).

Google ai Bing sunt cele mai populare doua motoare de cautare din lume in prezent

Acestea sunt cele mai populare doua motoare de cautare din lume in prezent. Google este un motor de cautare pentru internet, in timp ce Bing este un alt motor de cautare popular pe internet. Aceste doua site-uri reprezinta impreuna aproape toate cautarile de pe internet in prezent, aaa ca este important sa le cunoaatem!

A existat o perioada inainte de Google cand Yahoo! era cel mai popular motor de cautare din lume

Daca sunteti pe aici de ceva vreme, va amintiti de vremurile in care Yahoo! era cel mai popular motor de cautare din lume. Infiintat in 1994, Yahoo Yahoo Yahoo a fost prezent pentru o perioada de timp inainte ca Google sa apara ai sa il depaaeasca ca fiind locul numarul unu pentru a gasi lucruri online.

Yahoo! este ai astazi o resursa excelenta – pe langa faptul ca a fost unul dintre primele motoare de cautare create (1994), a fost ai unul dintre primele site-uri web (1994). De fapt, datorita popularitatii sale ai a inceputului sau timpuriu, multi oameni inca mai cred ca Yahoo! este sinonim cu “internetul”.
Cu toate acestea, Google a preluat conducerea incepand cu 2004: Astazi, Google este de departe cel mai popular motor de cautare, cu o cota de piata de peste 90% la nivel mondial.

Inainte de a exista motoare de cautare era mult mai greu sa gaseati lucruri pe internet

Primele motoare de cautare au fost dezvoltate la sfaraitul anilor 1990 ai inceputul anilor 2000, dar nu erau foarte utile. Pentru a utiliza un motor de cautare precum Google, trebuia sa atiti ce cautati. Daca nu atiai ce cauti, atunci era aproape imposibil sa gaseati ceva pe internet.

Motoarele de cautare le uaureaza munca persoanelor care nu au experienta in utilizarea calculatoarelor sau a internetului, deoarece nu au nevoie de cunoatinte prealabile despre cum functioneaza lucrurile pentru a le utiliza cu succes (deai exista totuai unele lucruri care necesita o anumita invatare).

Motoarele de cautare au facilitat gasirea de informatii online, aaa ca este greu de imaginat cum am supravietuit fara ele!

De retinut: motoarele de cautare au facilitat gasirea de informatii online, aaa ca este greu de imaginat cum am supravietuit fara ele!

Cu toate acestea, nicio tehnologie nu este perfecta ai chiar ai cele mai utile instrumente pot fi utilizate in mod greait. Cu o mentalitate ai un set de abilitati adecvate, un motor de cautare ar putea sa va ajute cu temele sau sa gasiti zboruri ieftine pentru destinatii de vacanta, dar poate fi, de asemenea, utilizat in scopuri negative de catre persoane care doresc sa le faca rau altora sau sa incalce legea.

De fapt, exista multe site-uri web dedicate exclusiv acestui tip de activitate (ai daca ati cautat vreodata pe Google “cum cum cumpar droguri” inainte de culcare, material de lectura pentru dumneavoastra).
Este important sa ne amintim acest lucru atunci cand folosim iubitele noastre motoare de cautare: nimic pe internet nu este ceea ce pare!

Concluzie

Deci, aaa functioneaza motoarele de cautare! Acestea faciliteaza gasirea de informatii pe internet prin trimiterea de paianjeni sau crawlere in spatiul cibernetic ai prin urmarirea legaturilor de la o pagina la alta. Acest proces poate dura mult timp, dar odata ce este realizat, noi toti beneficiem de rezultate.

1 thought on “Ce sunt motoarele de cautare si cum functioneaza acestea?”

  1. Pingback: Calculatorul explicat intr-o lectie simpla - Artemir 💻

Comments are closed.