Cum functioneaza algoritmul de indexare al Google

Indexare site google Artemir

Indexarea google are multa putere. Daca nu va place modul in care functioneaza, puteti trece oricând la Bing. Dar daca sunteti legat de Google, atunci intelegerea modului in care functioneaza sistemul sau de indexare va poate ajuta sa rezolvati problemele cu site-ul dvs. web sau sa optimizati continutul pentru rezultate mai bune. In aceasta postare vom analiza ce sunt crawling-ul si indexarea, cum se deosebesc unul de celalalt si cum lucreaza impreuna pentru a genera rezultate de cautare. De asemenea, ne vom uita la modul in care clasificarea ne ajuta sa intelegem ce vede Google pe site-ul nostru web atunci când utilizatorii cauta anumiti termeni.

Google are nevoie sa rascoleasca, sa indexeze si sa clasifice paginile dumneavoastra

Google trebuie sa va cerceteze, sa va indexeze si sa va clasifice paginile.
Primul pas este recuperarea continutului de pe site-ul dvs. web.

Al doilea pas este procesarea acestuia prin intermediul algoritmului lor care determina daca o pagina ar trebui sa fie indexata pentru rezultatele cautarii sau nu.

In cazul in care pagina este introdusa in rezultatele de cautare, aceasta va fi clasata mai sus sau mai jos, in functie de cât de bine se potriveste cu ceea ce a tastat persoana care a efectuat cautarea in caseta de interogare (sau alti factori de invatare automata).

Ce este crawling-ul?

Crawling-ul este procesul de cautare a tuturor paginilor unui site web. Acest lucru se poate face in mai multe moduri, dar cel mai frecvent motoarele de cautare folosesc scripturi automate (numite crawlere) care cauta continut pe internet. Crawling-ul este o parte importanta a modului in care functioneaza motoarele de cautare, deoarece le permite sa gaseasca pagini noi si sa isi actualizeze indexurile in mod regulat.

Indexarea google – Ce este?

Indexarea este procesul prin care sistemul de indexare al Google indexeaza si clasifica site-urile web. Sistemul de indexare stocheaza paginile de pe web si le utilizeaza pentru a determina ce pagini web sa fie afisate in rezultatele cautarii, in functie de relevanta lor.

Ce este clasificarea?

Googlebot: crawlerul care viziteaza si indexeaza site-ul dumneavoastra.

Clasificare: clasificarea unei pagini web prin atribuirea unui set de etichete numite metadate, care sunt apoi folosite pentru a determina ce tip de continut este (de exemplu, articol de stiri, articol de blog).

Crawling-ul si indexarea sunt diferite

Crawling-ul si indexarea sunt doua etape diferite ale procesului. Crawling este momentul in care robotul citeste pagina si o indexeaza. Indexarea este momentul in care robotul decide daca o adauga sau nu in indexul sau.

Crawling-ul este realizat de un Googlebot, care viziteaza mii de URL-uri in fiecare secunda. Googlebot analizeaza aceste URL-uri si determina modul in care acestea ar trebui indexate pentru a contribui la imbunatatirea rezultatelor cautarii pentru utilizatori. Va puteti gândi la acest lucru ca la o versiune automatizata a dvs. care navigheaza prin paginile site-ului dvs. preferat, cu scopul de a imbunatati experienta utilizatorului (UX).

Bugetul de crawlare si bugetul de indexare

Va puteti gândi la bugetul de crawling si la bugetul de indexare ca la doua bugete separate.

Bugetul de crawling este suma de bani pe care Google o cheltuieste pentru a cerceta internetul. Este important, deoarece are un impact asupra rapiditatii cu care Google descopera continut nou, identifica modificarile aduse continutului existent si intelege modul in care site-ul dvs. se incadreaza intr-un set mai mare de site-uri conexe. Cu cât sunteti mai mult rascolit, cu atât mai bune vor fi rezultatele dvs.

Bugetul de indexare este un alt tip de buget: unul care determina cât timp si resurse sunt cheltuite pentru a ne asigura ca toate acele pagini care au fost descoperite prin crawling sunt adaugate in indexul nostru.

Cum este clasificata o pagina?

Paginile care se afla in SERP sunt clasificate in functie de continutul lor. De exemplu, daca o pagina contine multe informatii despre un anumit subiect si putine sau deloc informatii despre alte subiecte, aceasta va fi clasificata ca fiind legata de acel subiect.

De asemenea, Google tine cont de ceea ce cauta utilizatorii atunci când viziteaza SERP-urile. Daca doriti sa va clasificati in ochii Google, trebuie sa va asigurati ca ceea ce se afla pe site-ul dvs. se potriveste cu ceea ce cauta oamenii.

O buna intelegere a indexarii va poate ajuta la depistarea problemelor cu site-ul dvs. web

Indexarea este procesul de creare a unei liste de pagini intr-un motor de cautare. Crawling-ul este actiunea de cautare a paginilor pe un site web. Sunt doua procese diferite, dar sunt, de asemenea, strâns legate intre ele – crawling-ul este un subansamblu al indexarii; este o mica parte a procesului general de indexare.

Crawling-ul este efectuat de ceea ce numim “paianjeni”, care sunt programe care cauta pe site-ul dvs. in cautarea de noi URL-uri pe care sa le adauge la listele lor (numite indexuri).

Concluzie

Scopul continutului de mai sus este de a va oferi o mai buna intelegere a modului in care functioneaza sistemul de indexare al Google. Speram ca am ajutat la clarificarea unor conceptii gresite comune despre acesta!

Stefan Mirea