Ce sunt bunurile ne-fungibile si de ce ar trebui sa fie colectate?

jetoane nefungibile nft

Jetoanele nefungibile, sau NFT, sunt o modalitate de a transforma imaginile digitale in obiecte de colectie si sunt cele mai populare in lumea artei in acest moment. Iata ce trebuie sa stiti despre cumpararea si vanzarea de NFT-uri:

Jetoanele nefungibile sunt o noua tehnologie care schimba lumea artei

NFT-urile sunt o noua tehnologie care schimba lumea artei. Acestea reprezinta un bun, cum ar fi un tablou sau un disc. In cele mai multe cazuri, NFT-urile sunt token-uri: simboluri digitale care pot fi tranzactionate pe platformele blockchain si pot fi folosite ca garantie pentru imprumuturi.

Ce sunt token-urile ne-fungibile?

Jetoanele nefungibile (NFT) sunt un simbol digital care reprezinta un activ, cum ar fi o opera de arta sau monede de aur. NFT-urile exista din 2016 cu CryptoKitties – dar nu au fost adoptate pe scara larga in industria artei pana acum

convertirea operelor de arta intr-o imagine digitala

Procesul de creare a unui NFT presupune convertirea operelor de arta intr-o imagine digitala si apoi conectarea acesteia la un blockchain. Rezultatul este un token unic care poate fi vandut sau tranzactionat in reteaua Ethereum. Vanzatorul poate alege, de asemenea, cat de mult ar dori sa ceara pentru tokenul sau, precum si daca doreste ca acesta sa fie in editie limitata (adica sa aiba doar un numar limitat de exemplare in circulatie).

Atunci cand cumparati un NFT, obtineti, in esenta, proprietatea imaginii asociate cu acel jeton – puteti face orice doriti cu el, inclusiv sa-l revindeti mai tarziu pentru mai multi bani!

Odata creata, NFT poate fi vanduta ca orice alta opera de arta – cu criptomonede

NFT-urile pot fi vandute in mai multe moduri. Multe dintre ele sunt similare cu modul in care ati vinde o opera de arta traditionala, dar procesul are loc pe blockchain in loc sa se desfasoare printr-o galerie sau o casa de licitatii.

  • Artistii isi pot vinde operele pe propriile blockchains private, asa cum au creat Artnome si Sotheby’s pentru operele propriilor artisti. Acest lucru le permite sa pastreze un control total asupra persoanelor care au acces la operele lor si asupra momentului in care acestea au acces (sau nu). De asemenea, ei pastreaza toate profiturile din vanzari, in loc sa cedeze un procent altcuiva care gestioneaza vanzarea in locul lor.
  • Artistii pot crea un NFT si apoi il pot vinde pe platforme precum Artnome pentru criptomonede. Acest lucru este similar cu modul in care Vermeer isi vindea tablourile in Olanda secolului al XVII-lea – cu exceptia faptului ca acum nu mai este implicat niciun intermediar! Toate tranzactiile se fac de la egal la egal intre doua persoane care folosesc un software de schimb de criptomonede care transfera automat criptomonede in portofelul tau dupa ce plata a fost primita de o alta parte (care ai putea fi tu insuti). Nu este nevoie de schimburi fizice; toate tranzactiile au loc de la distanta prin canale criptate care nu pot fi sparte sau modificate de catre infractori, fie pentru ca sunt prea complicate, fie pentru ca se bazeaza pe algoritmi care nu pot fi manipulati fara a modifica mai intai alte parti ale acestor algoritmi – ceea ce face ca astfel de incercari sa fie imposibile, cu exceptia cazului in care stiu exact ce ati facut inainte… ceea ce ar costa timp/bani/efort, ceea ce majoritatea infractorilor nu sunt dispusi (sau capabili)

Etherum, o moneda digitala utilizata adesea pentru acest tip de tranzactii

Ethereum, o moneda digitala utilizata adesea pentru acest tip de tranzactii, are o valoare medie de aproximativ 2.200 de dolari pe moneda la momentul redactarii acestui articol.

semnatura digitala pe blockchain

Pentru a crea un NFT, cumparatorii trebuie sa isi introduca propria semnatura digitala in blockchain. Blockchain este un registru digital al tranzactiilor care este descentralizat, ceea ce inseamna ca nu este controlat de o singura entitate si ca oricine il poate vizualiza. De asemenea, este imuabil, ceea ce inseamna ca nu poate fi modificat.

numai cumparatorul poate revinde NFT-ul

Ar trebui sa va puteti vinde NFT-urile cu profit, dar este posibil sa le puteti vinde si in pierdere. De asemenea, ati putea sfarsi prin a va vinde NFT-urile la acelasi pret pe care l-ati platit pentru ele sau chiar la un pret diferit.

S-ar putea sa va puteti vinde NFT-urile pentru o criptomoneda diferita de cea pe care ati folosit-o pentru a o cumpara.

Acest lucru previne ca altcineva sa vanda o copie a operei fara acordul artistului sau al cumparatorului initial

Un blockchain este un registru de tranzactii, o inregistrare a fiecarei tranzactii care a avut loc vreodata in retea. In acest context, “tranzactie” inseamna orice, de la trimiterea de token-uri digitale de la o persoana la alta pana la cumpararea si vanzarea de arta digitala. Tehnologia blockchain ofera o platforma online pentru inregistrarea acestor tranzactii intr-un mod deschis si descentralizat.

Blockchain este distribuit pe mai multe computere – inclusiv pe computerul dumneavoastra, daca alegeti sa il utilizati. Blockchain inregistreaza datele in ceea ce se numeste blocuri (care sunt, practic, doar liste de tranzactii). Fiecare bloc contine date despre tranzactiile anterioare care au fost inregistrate in blocurile anterioare in ordine cronologica; acest lucru impiedica pe altcineva sa vanda o copie a operei fara consimtamantul artistului sau al cumparatorului initial.

Celebritatile au intrat si ele in acest val

Unele celebritati s-au alaturat si ele valului – unele si-au lansat propriile NFT-uri, precum si platforme pentru ca artistii sa isi vanda propriile NFT-uri folosind criptomonede. Unele dintre aceste celebritati au folosit chiar tehnologia blockchain pentru a-si vinde propriile opere de arta.

De exemplu, actrita si modelul american Amber Heard a lansat un tablou pe platforma Artory, bazata pe blockchain, care poate fi cumparat pentru 30 de milioane de dolari in criptomonede sau 500.000 de dolari in moneda fiduciara (USD).

Daca doriti sa cumparati un NFT, faceti mai intai cercetari

Puteti sa va faceti o idee despre valoarea unui NFT facand cateva cercetari.

  • Cautati artistul, arta si platforma de la care doriti sa cumparati.
  • Cautati criptomoneda pe care doriti sa o folositi, precum si valoarea acesteia la acel moment.
  • Cautati pretul NFT pe platforme terte, cum ar fi Opensea sau CoinMarketCap. Acest lucru va va oferi o idee generala despre ceea ce platesc alte persoane pentru articole similare din acea categorie specifica; aceste informatii pot fi utile pentru a determina daca acum este sau nu un moment bun pentru a cumpara (sau vinde).
  • Cautati cat de multa valoare de revanzare a avut obiectul dvs. de-a lungul timpului – si cat timp a durat pentru ca acestea sa atinga pretul maxim de revanzare dupa ce au fost cumparate initial – pentru a vedea daca a existat vreo schimbare recenta in cerere care ar putea afecta decizia dvs. de cumparare acum (de exemplu, daca a existat un aflux de noi colectionari care cauta aceleasi piese).

Concluzie

Ca in cazul oricarui tip de investitie, nu trebuie sa investiti niciodata mai mult decat va puteti permite sa pierdeti.

2 thoughts on “Ce sunt bunurile ne-fungibile si de ce ar trebui sa fie colectate?”

  1. Pingback: Despre Blockchain si ce ofera 🔗- Artemir

  2. Pingback: Ce este Design-ul Grafic - Artemir 🔥

Comments are closed.