Calculatorul reprezinta o lume virtuala la dispozitia oricui. Sunteti o persoana inteligenta si stiti cum sa folositi unul. Restul este simplu: urmati instructiunile mele.
Cuprins
Porniti butonul de pornire
Pentru a porni computerul, va trebui sa tineti apasat butonul de pornire. Butonul de pornire este situat in partea de sus a laptopului, langa ecran. Asigurati-va ca toate cablurile sunt depozitate in siguranta inainte de a incepe sa utilizati calculatorul.
Dupa ce ati apasat acest buton si l-ati tinut apasat timp de cateva secunde, ar trebui sa apara o lumina albastra in jurul acestuia. Acest lucru indica faptul ca dispozitivul dvs. a fost activat si este gata de utilizare; cu toate acestea, daca nu se aprinde nicio lumina atunci cand apasati acest buton, atunci este posibil sa existe o problema cu configuratia hardware sau software (care depaseste sfera de aplicare a acestui ghid).
Conectati-va la calculator
Dupa ce porniti computerul, veti vedea un ecran care va va cere numele de utilizator si parola.
Daca aveti un cont, introduceti adresa de e-mail sau numele dvs. in campul “User Name” (Nume utilizator).
Apoi, introduceti parola in campul “Password” (Parola) si faceti clic pe OK.
Daca nu aveti deja un cont, faceti clic pe “Create Account” (Creati un cont) pentru a crea unul (sau “Don’t Have an Account?” (Nu aveti cont?) pentru a va conecta ca invitat).
Deschideti internetul pe calculatorul dvs.
- Deschideti internetul. Ar trebui sa aveti o aplicatie de browser pe computerul dvs. si probabil ca se numeste Microsoft Edge sau Chrome. Faceti clic sau apasati pe ea pentru a o deschide.
- Accesati YouTube, Facebook, Twitter sau orice alt site web pe care doriti sa il vizitati. Daca nu stiti de unde sa incepeti sa cautati lucruri online, incercati sa cautati ceea ce doriti folosind Google (sau un alt motor de cautare) in timp ce va aflati in Internet Explorer (sau in oricare dintre browserele instalate).
Cautati ceea ce doriti
Cel mai simplu mod de a gasi ceea ce cautati online este sa folositi un motor de cautare. Un motor de cautare este ca o biblioteca uriasa care are indexuri de pagini web si poate gasi rapid informatiile pe care le cautati. Daca nu sunteti sigur cati oameni cauta ceva, acest articol va va da o idee.
Exista multe tipuri diferite de cautari care pot fi folosite atunci cand efectuati o cercetare pe internet. O cautare prin cuvinte cheie le permite utilizatorilor sa introduca cuvinte cheie in bara de cautare a browserului lor, iar apoi sa fie directionati catre site-uri care corespund acelor cuvinte cheie in continutul sau in eticheta de titlu (textul din partea de sus a fiecarei pagini). Aceasta metoda este adesea utilizata atunci cand se cauta subiecte specifice, cum ar fi “cum imi curat calculatorul” sau “cea mai buna friteuza cu aer comprimat”, deoarece acesti termeni ar returna rezultate care contin informatii utile legate in mod specific doar de acele subiecte, in loc sa aiba rezultate fara legatura cu alte subiecte, cum ar fi “cum sa gatesc cartofi prajiti?”, care nu ar produce niciun fel de rezultate relevante.”
Cautati ce cautati: Aveti grija doar la site-urile dubioase de pe internet
Cautati ceea ce cautati:
- Feriti-va numai de site-urile dubioase.
- Folositi un motor de cautare, cum ar fi Google sau Bing, si nu dati clic pe reclamele care apar. De asemenea, nu dati clic pe linkurile din e-mailurile provenite de la expeditori necunoscuti. In cele din urma, evitati sa deschideti atasamentele din e-mailurile de la expeditori necunoscuti.
Verificati intotdeauna adresa URL a unui site web inainte de a introduce date personale
Este important sa verificati adresa URL a unui site web inainte de a introduce date personale, cum ar fi numarul cartii de credit. URL-ul este adresa web a unui site (de exemplu, https://www.example.com). Pentru a verifica daca este legitim, cautati indicatia verde “secure” (sigur) langa URL si asigurati-va ca utilizati https in loc de http.
Pentru a vedea daca ceva este sigur:
- Faceti clic pe orice link pe care doriti sa il vizitati pe computer sau pe dispozitivul mobil (fie ca este vorba de un e-mail, de un mesaj text sau de o pagina web).
- Uitati-va la bara de adrese din fereastra browserului dvs. (partea de mai jos unde scrie “http://”). Daca nu exista nicio pictograma cu lacat sau un semn de avertizare nesigur, atunci nu introduceti nicio informatie sensibila!
Concluzie
Acum stii cum sa folosesti un computer. Procesul nu este atat de complicat, chiar daca pare a fi o multime de pasi. Nu uitati ca cel mai important lucru este sa fiti atenti atunci cand folositi internetul si sa nu introduceti informatii personale pe site-uri web suspecte!