Web design este un termen utilizat pentru a descrie procesul de creare a site-urilor web pentru utilizarea pe internet. Designul web poate varia de la dezvoltarea unui simplu site web cu o singura pagina pana la site-uri mai complexe, cu mai multe pagini, cu o interacțiune si o utilizare foarte bune.
Cuprins
Web designul implica mai multe discipline si tehnologii in procesul de dezvoltare si intretinere a unui site web
Desi este adesea considerat un singur termen, designul web implica mai multe discipline si tehnologii in procesul de dezvoltare si intreținere a unui site web. Designul web include crearea de elemente de design grafic, cum ar fi logo-uri, pictograme, tipografie si scheme de culori pentru a transmite identitatea marcii, cu scopul de a crea o experiența estetica placuta, care sa țina cont si de utilizabilitate si accesibilitate. Se asteapta ca designerii web sa aiba o ințelegere a principiilor de utilizare, astfel incat sa se asigure ca site-urile lor funcționeaza bine pentru cei care le acceseaza prin diverse dispozitive, inclusiv laptopuri, tablete sau telefoane mobile.
Dezvoltarea web este adesea imparțita in dezvoltare frontala (care se refera la HTML/CSS/JS) si dezvoltare back-end (care se refera la tehnologia de pe partea serverului, cum ar fi PHP). Desi este posibil ca o singura persoana sa faca ambele sarcini in acelasi timp (un “full stack developer”), multe organizații opteaza in schimb pentru doua roluri separate: o persoana care se concentreaza pe crearea de noi caracteristici pentru site-urile web ale clienților, in timp ce o alta se ocupa de sarcini de intreținere, cum ar fi remedierea erorilor sau optimizarea performanței pe mai multe platforme.
Termenul a fost folosit prima oara la sfarsitul anilor 1990
Termenul de web design a fost folosit pentru prima data la sfarsitul anilor 1990, cand designerii web au inceput sa se indeparteze de paginile HTML statice si sa treaca la ceva mai interactiv. In prezent, termenul este folosit pentru a descrie procesul de dezvoltare si intreținere a unui site web.
In timp ce dezvoltarea web poate include pachete de codare precum CSS si JavaScript, nu presupune programarea
Dezvoltarea web este un termen mai larg decat designul web. Acesta implica crearea software-ului si a hardware-ului (codul) care ruleaza site-ul web, in timp ce designul web se concentreaza pe crearea aspectului unui site web. Dezvoltarea web poate include pachete de codare, cum ar fi CSS si JavaScript, dar nu implica programare.
De exemplu, daca aveți probleme cu clientul dvs. de e-mail, deoarece va dadea probleme la deschiderea atasamentelor de la anumite persoane, atunci ar trebui sa vorbiți cu un expert IT despre cum sa rezolvați aceasta problema. Acest expert ar putea sa va spuna ce pachet software cauzeaza aceste probleme si ce tip de modificare a configurației trebuie facuta pentru ca acele atasamente sa se deschida din nou corect.
Web designul se concentreaza asupra aspectelor vizuale ale unui site de internet
Web design-ul se concentreaza pe aspectele vizuale ale unui site web, astfel incat interacțiunea cu acesta sa fie cat mai placuta pentru utilizatori. Web design-ul este mai mult decat codarea, dar dezvoltatorii web se concentreaza de obicei pe cod si conținut.
Web design is more than just programming
Designul web este adesea confundat cu programarea. In timp ce programarea este un aspect important al designului web, este doar o parte din imaginea de ansamblu.
Designul web cuprinde multe discipline si abilitați diferite, inclusiv grafica, utilizare, crearea de conținut si optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO).
Concluzie
Web design-ul este o mulțime de lucruri, dar nu este magie. Atunci cand va construiți propriul site sau lucrați cu altcineva care sa o faca pentru dumneavoastra, faceți-va timp sa invațați din experiența lor si sa ințelegeți ce fac designerii web, astfel incat impreuna sa puteți crea ceva grozav!