Pentru a avea un exemplu/mentor, urmareste pagina de instagram dailyculture.ro!
Tranzactionarea actiunilor poate fi foarte confuza atat pentru incepatori, cat si pentru experti. Acest articol explica ce este tranzactionarea si cum functioneaza.
Cuprins
Trading-ul este adesea considerata a fi sufletul unei piete bursiere
Tranzactionarea este adesea considerata a fi sufletul unei piete bursiere. Este vorba de procesul de cumparare si vanzare de titluri de valoare (actiuni).
Traderii cumpara si vand titluri de valoare cu scopul de a obtine un profit. Ei pot face acest lucru cumparand la un pret scazut, apoi vanzand la un pret ridicat la o alta data in viitor. Acest proces se numeste “tranzactionare” deoarece implica cumpararea unui titlu de valoare si vanzarea simultana a altui titlu de valoare, ceea ce le permite comerciantilor sa isi urmareasca mai usor profiturile decat daca ar pastra pur si simplu un tip de titlu de valoare in timp ce asteapta ca acesta sa creasca in valoare – acest lucru i-ar obliga sa isi verifice in mod regulat detinerile pe parcursul acestei perioade, ceea ce ar putea consuma mult timp si ar putea fi ineficient pentru multe persoane care au nevoie de acces rapid la fondurile lor atunci cand investesc in actiuni sau alte active financiare
Un investitor obisnuit poate plasa bani pe piata in doua moduri
Daca sunteti un investitor obisnuit, puteti plasa bani pe piata in doua moduri: cumparand actiuni direct prin intermediul unei agentii de brokeraj sau alegand sa detineti fonduri mutuale. Prima optiune este foarte simpla si presupune pur si simplu sa deschideti un cont la un broker si apoi sa faceti achizitia. Brokerii percep comisioane pentru fiecare tranzactie pe care o efectuati, dar majoritatea oamenilor nu se supara sa plateasca aceasta taxa atata timp cat primesc servicii si sfaturi bune de la brokerul lor. Daca aceasta este metoda dumneavoastra preferata de a investi, atunci este important sa alegeti un agent de renume care are experienta in domeniul investitiilor.
Atunci cand tranzactionati, schimbati un titlu de valoare cu altul
Atunci cand tranzactionati, schimbati un titlu de valoare cu altul. Acesta este modul in care comerciantii isi obtin profiturile.
Tranzactionarea se poate face din mai multe motive:
- Pentru a obtine un profit din diferenta de pret dintre doua titluri de valoare (cel mai frecvent).
- Pentru a acoperi riscul din portofoliul dvs. prin vanzarea in lipsa a unor actiuni pe care le detineti sau prin cumpararea de optiuni de vanzare pentru a va proteja impotriva riscului de scadere.
- Pentru a profita de oportunitatile de arbitraj, care sunt situatii in care puteti cumpara un titlu de valoare la un pret si il puteti vinde simultan la un alt pret (de exemplu, cumpararea de actiuni Microsoft si apoi vanzarea unui contract futures).
Tranzactiile au loc la o bursa, unde comerciantii si investitorii cumpara si vand titluri de valoare
Tranzactionarea are loc la o bursa, unde comerciantii si investitorii cumpara si vand titluri de valoare. Bursa este o piata unde se pot intalni cumparatorii si vanzatorii. Tranzactionarea are loc prin intermediul brokerilor, care sunt intermediari intre cumparatori si vanzatori. Brokerii sunt responsabili de executarea tranzactiilor, incasand comisioane si taxe de la ambele parti implicate in tranzactie.
Atunci cand cineva spune ca vrea sa “cumpere o actiune”, se refera probabil la cumpararea de actiuni ale acelei actiuni printr-un cont de brokeraj
Urmatorul pas dupa deschiderea unui cont de brokeraj este achizitionarea de actiuni. Atunci cand cineva spune ca vrea sa “cumpere o actiune”, se refera probabil la cumpararea de actiuni ale acelei actiuni printr-un cont de brokeraj.
Atunci cand cumparati sau vindeti actiuni, aveti doua optiuni:
- Puteti tranzactiona la o bursa (cum ar fi New York Stock Exchange sau Nasdaq). Acest lucru necesita cunostinte extinse de sincronizare si analiza a pietei si experienta in tranzactionarea titlurilor de valoare pentru a face bani fara a va asuma prea multe riscuri.
- Puteti tranzactiona pe piata extrabursiera (OTC), ceea ce inseamna ca nu exista cerinte privind minimele sau comisioanele atunci cand va cumparati/vindeti actiunile prin intermediul unui intermediar, cum ar fi ETrade. Tranzactiile OTC nu sunt reglementate de niciun organism guvernamental, astfel ca nu exista nicio garantie ca ambele parti vor primi exact ceea ce au convenit; depinde de cumparator si vanzator sa rezolve ei insisi orice litigiu care ar putea aparea in urma tranzactiei daca ceva nu merge bine in timpul procesului de livrare.
Este posibil sa fi auzit de termenul “marja dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare”
Daca ati cumparat vreodata o actiune si ati observat ca pretul a fost mai mare decat pretul platit pentru ea, aceasta este marja. Marja este suma de bani pe care un broker o percepe pentru o tranzactie. Se numeste asa pentru ca reprezinta, in esenta, suma de bani pe care trebuie sa o depuneti atunci cand cumparati actiuni sau obligatiuni in marja (cumpararea de actiuni sau obligatiuni cu fonduri imprumutate). Diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare se numeste “marja”.
Brokerii sunt stimulati sa tranzactioneze intre ei si nu cu dumneavoastra, pentru ca astfel economisesc costurile de tranzactionare
Ca regula generala, daca doriti sa tranzactionati gratuit cu un broker, va trebui sa va faceti propriile cercetari pe internet. Este o idee buna sa alegeti doar acei brokeri care va ofera acces la platforme de tranzactionare concepute pentru noii investitori si care au interfete de utilizator simple. Daca nu ofera aceste servicii in pachetul lor standard si nu le ofera fara costuri suplimentare, este probabil ca nu se straduiesc prea mult pentru ca nu fac bani din asta.
De asemenea, merita mentionat faptul ca unele firme de fonduri mutuale vor percepe o taxa anuala sau un comision daca alegeti sa nu tranzactionati prin intermediul unei platforme online sau prin intermediul unui consilier pe care l-au angajat ca parte a ofertei lor de servicii (cum ar fi Schwab Intelligent Portfolios). Daca acesta este cazul furnizorului dvs. de investitii, atunci ar fi mai bine sa ramaneti la ceea ce va ofera, fara sa va faceti griji pentru a gasi o alta modalitate de a ocoli problema
Problema este ca brokerii nu sunt intotdeauna de acord cu privire la ceea ce este cel mai bine pentru clientii
Problema este ca brokerii nu sunt intotdeauna de acord asupra a ceea ce este cel mai bine pentru clientii lor de fonduri mutuale sau asupra modului in care trebuie sa echilibreze responsabilitatile lor de intermediari intre investitorii individuali si pietele financiare.
Prin urmare, atunci cand va intrebati brokerul despre cum sa investiti pe piata bursiera, este posibil sa primiti raspunsuri diferite de la persoane diferite din cadrul aceleiasi firme de brokeraj.
Solutia: Faceti propriile cercetari! Nu va incredeti in parerea nimanui altcuiva – nici macar a mea aici la Motley Fool U – si luati decizii inteligente bazate pe fapte si nu pe publicitate.
Acest lucru este important deoarece inseamna ca nu exista nicio garantie ca investitorii vor primi partea lor echitabila de profit atunci cand tranzactioneaza actiuni
Acest lucru este important, deoarece inseamna ca nu exista nicio garantie ca investitorii vor primi partea lor echitabila de profit atunci cand tranzactioneaza actiuni.
Brokerii fac bani din tranzactionarea reciproca, dar nu sunt intotdeauna de acord cu ceea ce este cel mai bine pentru clientii lor de fonduri mutuale. De asemenea, brokerii nu sunt intotdeauna de acord cu privire la modul in care trebuie sa echilibreze responsabilitatile lor de intermediari intre investitorii individuali si pietele financiare.
Trading-ul poate fi complicata, dar nu trebuie sa fie!
Tranzactionarea de actiuni este o modalitate de a cumpara si vinde actiuni ale companiilor. Piata bursiera este locul in care comerciantii cumpara si vand actiuni si este administrata de marile banci.
Un alt cuvant pentru tranzactionare este investitie, deoarece va puneti banii in ceva cu speranta ca valoarea acestuia va creste in timp. Cu toate acestea, exista multe moduri diferite de a face bani din investitii in actiuni – unele mai riscante decat altele!
Diferite tipuri de tranzactionare:
- Day trading – presupune efectuarea de tranzactii rapide pe parcursul zilei, la viteza mare, folosind un software de analiza tehnica (acelasi tip folosit de comerciantii profesionisti) pentru a sesiza zilnic mici schimbari in pretul actiunilor;
- Swing trading – presupune pastrarea pozitiilor pentru perioade mai lungi decat in cazul day trading, dar tot in limita unei saptamani;
- Position trading – implica pastrarea pozitiilor pe perioade lungi si, adesea, prezinta mai putin risc decat position gambling – tranzactionarea impotriva deciziilor altor investitori privind directia preturilor si nivelurile de volum;
Obiectivul cu toate cele trei tipuri mentionate mai sus ar trebui sa fie aprecierea capitalului mai degraba decat conservarea capitalului sau chiar generarea de venituri prin dividendele platite de companii (care de multe ori nu sunt oricum suficiente). Motivul pentru care acest lucru functioneaza bine cu actiunile mai degraba decat cu alte clase de active, cum ar fi obligatiunile sau monedele de aur? Acestea au randamente mai mari pe unitate investita din cauza volatilitatii lor mai mari, ceea ce inseamna ca exista mai multe sanse ca acestea sa ofere randamente mai bune in general.”
Concluzie
Cel mai important lucru este sa aveti un plan inainte de a incepe sa tranzactionati. Daca abia ati inceput sa investiti, incercati sa faceti o medie a costului in dolari sau fondurile mutuale. Daca aveti deja ceva experienta si doriti sa va asumati mai multe riscuri, atunci spread betting-ul poate fi potrivit pentru dumneavoastra.
Pingback: Ce este NFT si de ce ar trebui sa va pese - Artemir - Servicii Web Profesionale 🔥
Pingback: Ce este NFT si de ce ar trebui sa va pese - Artemir 🔥