Ce este NFT si de ce ar trebui sa va pese

nft

Am auzit de ceva vreme de NFT-uri, dar înca nu mi-am dat seama ce sunt. Abia recent, cand l-am auzit pe fondatorul Twitter anuntand ca a cumparat NFT-uri în valoare de 2,5 milioane de dolari, am decis ca a venit în sfarsit momentul sa îmi dau seama. Asa ca, fara alte introduceri, iata o explicatie a ceea ce este un NFT.

Ce este un NFT?

Jetoanele nefungibile sunt un tip de jeton digital care reprezinta un activ. Ele pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea sau ca parte a unui contract inteligent. NFT-urile sunt unice si nu pot fi duplicate, ceea ce înseamna ca sunt diferite de token-urile ERC20, unde fiecare token este identic si interschimbabil cu alte token-uri ERC20 identice. (Ganditi-va la asta astfel: nu ati dori sa faceti doua copii ale oricarui obiect din lumea reala, deoarece atunci ati avea doua obiecte în loc de unul).

NFT-urile sunt, de asemenea, denumite “ERC721”, ceea ce înseamna Ethereum Request for Comment 721. Acesta este standardul dupa care vor fi create toate jetoanele nefungibile pe Ethereum (si, eventual, pe alte platforme) în viitor.

Care este diferenta dintre un NFT si un Bitcoin?

Care este diferenta dintre un NFT si un Bitcoin?

NFT-urile nu sunt exploatate ca Bitcoin. În schimb, ele sunt folosite pentru a reprezenta proprietatea asupra unui lucru care exista deja în lumea reala. De exemplu, daca aveti o NFT pentru un tablou de Andy Warhol, nu detineti o fractiune din tabloul în sine: Nu o puteti lua de pe perete si sa o vindeti pe eBay (ati avea nevoie de permisiunea celui care detine piesa fizica). În schimb, ceea ce detineti este permisiunea de a utiliza acea imagine într-o forma sau alta – poate ca parte a unei colectii de arta digitala sau ca parte a unui joc online în care personajul dvs. o poarta ca îmbracaminte.

NFT sunt, de asemenea, diferite de monede, deoarece nu functioneaza ca unitati de schimb între oameni. În timp ce unele cripto-colectii pot fi tranzactionate pe pietele secundare sau tranzactionate la ghiseu cu alti colectionari prin intermediul platformelor de tranzactionare P2P (cum ar fi OPSkins), ele nu pot fi schimbate direct între doua persoane care îsi folosesc portofelele la discretie – ele exista doar în cadrul unor medii specifice în care se desfasoara jocuri (stadioane de eSports) sau în cadrul unor carti de colectie folosite de jucatori individuali (Magic: The Gathering).

NFT sunt, de asemenea, diferite de token-uri, deoarece token-urile pot fi programate pentru a îndeplini anumite functii în cadrul ecosistemelor lor respective; în timp ce NFT nu au nicio utilitate intrinseca în afara de reprezentarea drepturilor de proprietate pentru anumite active/drepturi detinute de terti, cum ar fi artistii care creeaza opere unice vandute în mod special în timpul ofertelor initiale de monede (ICO). Daca comparam aceste doua tipuri împreuna, atunci s-ar putea sa mai existe doar o singura diferenta care merita mentionata aici: O NFT nu intra, de obicei, sub incidenta niciunei reglementari privind valorile mobiliare, ceea ce face ca acestea sa fie clasificate în mod diferit fata de investitiile traditionale, cum ar fi actiunile, dar înseamna ca cineva care doreste ca activul sau sa fie listat la bursele din afara Chinei – unde se desfasoara cea mai mare parte a activitatii în acest moment – ar putea întampina dificultati, deoarece reglementarile nu se aplica în mod universal din cauza

Cum functioneaza o NFT?

NFT-urile sunt construite pe lantul de blocuri Ethereum. Acest lucru înseamna ca, odata create si înregistrate, acestea exista într-un registru descentralizat, gazduit de mai multe calculatoare din întreaga lume. Ele pot fi tranzactionate pe o retea peer-to-peer – fara a fi nevoie de un intermediar – si pot fi transferate catre alte persoane în schimbul criptomonedelor sau al monedei fiat (dolari americani).

În ceea ce priveste functionalitatea, un NFT este destul de asemanator cu orice alta criptomoneda: îl puteti utiliza pentru a plati bunuri sau servicii si îl puteti stoca în portofelul dumneavoastra digital pana cand doriti sa îl schimbati pentru altceva (de exemplu, un alt token criptografic). Dar, spre deosebire de jetoanele sau monedele cripto traditionale care reprezinta lucruri precum valoarea sau voturile (cum ar fi Bitcoin sau Ethereum), NFT-urile reprezinta active din lumea reala, cum ar fi opere de arta, actiuni si obligatiuni, masini… practic orice!

Un NFT este un simbol digital care confirma proprietatea unui anumit activ digital.

NFT-urile sunt un nou tip de active digitale. Ele nu sunt la fel ca criptomonedele, valorile mobiliare traditionale, activele virtuale (cum ar fi obiectele de joc) sau obiectele de colectie, cum ar fi cartile de baseball. Atunci cand detineti o NFT, detineti o creanta asupra activului subiacent – de exemplu, daca cineva detine 1% din actiunile unei companii ca NFT, iar compania intra în bursa la 20 de dolari pe actiune, acea persoana îsi poate vinde actiunea cu 200 de dolari.

Concluzie

Speram ca acest articol v-a oferit informatii utile despre ce este un NFT, cum functioneaza si de ce este atat de benefic. Puteti afla mai multe despre aceasta tehnologie si despre alte modalitati de a va implica în lumea criptomonedelor vizitand site-ul nostru la www.nft.com.

3 thoughts on “Ce este NFT si de ce ar trebui sa va pese”

  1. Pingback: Piata NFT se poate muta pe Facebook si Instagram - Artemir

  2. Pingback: Hackerii au furat sute de NFT-uri de pe opensea - Artemir

  3. Pingback: De ce ar trebui sa colectam NFT-uri? - Artemir 🔥

Comments are closed.