Afla totul despre internet de cand s-a nascut pana in prezent

Ce este internetul

Internetul, numit uneori pur și simplu „Net”, este un sistem mondial de rețele de calculatoare – o rețea de rețele în care utilizatorii de la orice computer pot, dacă au permisiunea, să obțină informații de la orice alt computer (și uneori să vorbească direct cu utilizatori la alte computere).

Nasterea si dezvoltarea Internetului

A fost conceput de Agenția pentru Proiecte Avansate de Cercetare (ARPA) a guvernului SUA în 1969 și a fost cunoscut pentru prima dată sub numele de ARPANET. Scopul inițial a fost de a crea o rețea care să permită utilizatorilor unui computer de cercetare dintr-o universitate să „vorbească” cu computerele de cercetare din alte universități. Un beneficiu secundar al designului ARPANet a fost că, deoarece mesajele puteau fi direcționate sau redirecționate în mai multe direcții, rețeaua putea continua să funcționeze chiar dacă părți din ea au fost distruse în cazul unui atac militar sau al unui alt dezastru.

Astăzi, internetul este o facilitate publică, de cooperare și autonomă, accesibilă pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume. Este folosit de mulți ca sursă principală de consum de informații și a alimentat crearea și creșterea propriului ecosistem social prin intermediul rețelelor sociale și al partajării de conținut. În plus, comerțul electronic sau cumpărăturile online a devenit una dintre cele mai mari utilizări ale internetului.

Cum functioneaza Internetul

Din punct de vedere fizic, Internetul utilizează o parte din resursele totale ale rețelelor publice de telecomunicații existente în prezent . Din punct de vedere tehnic, ceea ce distinge Internetul este utilizarea unui set de protocoale numite Transmission Control Protocol/Internet Protocol ( TCP/IP ). Două adaptări recente ale tehnologiei Internet, Intranetul și Extranetul , folosesc, de asemenea, protocolul TCP/IP.

Internetul poate fi văzut ca având două componente majore: protocoale de rețea și hardware. Protocoalele, cum ar fi suita TCP/IP, prezintă seturi de reguli pe care dispozitivele trebuie să le respecte pentru a îndeplini sarcinile. Fără această colecție comună de reguli, mașinile nu ar putea comunica.

Protocoalele sunt, de asemenea, responsabile pentru traducerea textului alfabetic al unui mesaj în semnale electronice care pot fi transmise prin Internet și apoi înapoi în text lizibil, alfabetic.

Hardware-ul, a doua componentă majoră a Internetului, include totul, de la computerul sau smartphone- ul care este folosit pentru a accesa Internetul până la cablurile care transportă informații de la un dispozitiv la altul. Tipuri suplimentare de hardware includ sateliți , radiouri, turnuri pentru telefoane mobile, routere și servere.

Aceste diferite tipuri de hardware sunt conexiunile din cadrul rețelei. Dispozitivele precum computerele, smartphone-urile și laptopurile sunt puncte finale sau clienți , în timp ce mașinile care stochează informațiile sunt serverele . Liniile de transmisie care fac schimb de date pot fi fie semnale wireless de la sateliți sau 4G și turnuri de telefonie mobilă, fie linii fizice, cum ar fi cabluri și fibră optică .

Procesul de transfer de informații de la un dispozitiv la altul se bazează pe comutarea de pachete. Fiecărui computer conectat la Internet i se atribuie o adresă IP unică care permite recunoașterea dispozitivului. Când un dispozitiv încearcă să trimită un mesaj către un alt dispozitiv, datele sunt trimise prin Internet sub formă de pachete gestionabile . Fiecărui pachet i se atribuie un număr de port care îl va conecta la punctul său final.

Un pachet care are atât o adresă IP unică, cât și un număr de port, poate fi tradus din text alfabetic în semnale electronice, călătorind prin straturile modelului OSI, de la stratul de aplicație superior la stratul fizic inferior . Mesajul va fi apoi trimis prin Internet unde este primit de routerul furnizorului de servicii de internet ( ISP ). Routerul va examina adresa de destinație atribuită fiecărui pachet și va determina unde să-l trimită.

În cele din urmă, pachetul ajunge la client și călătorește în sens invers de la stratul fizic inferior al modelului OSI la stratul superior de aplicație. În timpul acestui proces, datele de rutare — numărul portului și adresa IP — sunt eliminate din pachet, permițând astfel ca datele să fie traduse înapoi în text alfabetic și completând procesul de transmisie.

Cum putem utiliza Internetul

În general, internetul poate fi folosit pentru a comunica pe distanțe mari sau mici, pentru a partaja informații din orice loc din lume și pentru a accesa informații sau răspunsuri la aproape orice întrebare în câteva momente.

Câteva exemple specifice de utilizare a internetului includ:

  • Rețelele sociale și partajarea conținutului;
  • E-mail și alte forme de comunicare, cum ar fi Internet Relay Chat (IRC), telefonie prin internet, mesagerie instantanee , videoconferințe
  • Educație și autoperfecționare prin accesul la programe de licență online, cursuri și ateliere și
  • Caută locuri de muncă — atât angajatorul, cât și solicitantul folosesc internetul pentru a posta posturi deschise, pentru a aplica pentru locuri de muncă și pentru a recruta persoane găsite pe site-urile de rețele sociale precum LinkedIn.

Alte exemple includ:

  • Grupuri și forumuri de discuții online
  • Întâlnire online
  • Jocuri online
  • Cercetare
  • Citirea ziarelor și revistelor electronice
  • Cumpărături online sau comerț electronic.

Diferenta dintre World Wide Web si Internet

Diferența cheie dintre Internet și World Wide Web ( WWW sau Web ) este că Internetul este o conexiune globală de rețele, în timp ce Web-ul este o colecție de informații care pot fi accesate folosind Internetul. Cu alte cuvinte, Internetul este infrastructura , iar Web-ul este un serviciu de vârf.

Web-ul este cea mai utilizată parte a Internetului. Caracteristica sa remarcabilă este hipertextul, o metodă de referință încrucișată instantanee. În majoritatea site-urilor Web, anumite cuvinte sau expresii apar în text de altă culoare decât restul; adesea acest text este subliniat. Atunci când un utilizator selectează unul dintre aceste cuvinte sau expresii, acestea vor fi transferate pe site-ul sau pagina asociată. Butoanele, imaginile sau porțiunile de imagini sunt, de asemenea, folosite ca hyperlinkuri.

Web-ul oferă acces la miliarde de pagini de informații. Navigarea pe Web se face printr-un browser Web , dintre care cele mai populare sunt Google Chrome , Firefox și Internet Explorer . Aspectul unui anumit site Web poate varia ușor în funcție de browserul utilizat. Versiunile ulterioare sau mai actualizate ale unui anumit browser pot reda caracteristici mai complexe, cum ar fi animație, realitate virtuală, fișiere de sunet și muzică.

Securitatea pe Internet

Cantități mari de informații, atât publice, cât și private, sunt colectate pe internet, deschizând utilizatorii riscului de încălcare a datelor și alte amenințări de securitate . Hackerii și crackerii pot pătrunde în rețele și sisteme și pot fura informații precum informațiile de conectare sau înregistrările contului bancar și al cardului de credit. Câțiva pași care pot fi luati pentru a proteja confidențialitatea online includ:

  • Instalarea antivirus și antimalware
  • Crearea de parole dificile, variate, imposibil de ghicit.
  • Folosind o rețea privată virtuală ( VPN ) sau, cel puțin, un mod de navigare privată, cum ar fi fereastra incognito a Google Chrome.
  • Folosind doar HTTPS
  • Privind toate conturile de social media.
  • Se dezactivează completarea automată .
  • Oprirea GPS -ului dispozitivului .
  • Actualizarea cookie -urilor astfel încât să fie trimisă o alertă de fiecare dată când este instalat un cookie.
  • Deconectarea de la conturi în loc să închideți doar fila sau fereastra.
  • Folosind prudență cu e-mailurile spam și nu deschideți sau descărcați niciodată conținut din surse necunoscute.
  • Folosind prudență atunci când accesați Wi-Fi sau hotspot-uri publice.

În plus, există un element al internetului numit dark web . Web-ul întunecat este ascuns și inaccesibil prin browserele standard. În schimb, folosește browserele Tor și I2P care permit utilizatorilor să rămână complet anonimi. Deși acest anonimat poate fi o modalitate excelentă de a proteja securitatea și libertatea de exprimare a unui utilizator online sau pentru ca guvernul să păstreze ascunse datele clasificate, dark web creează, de asemenea, un mediu care facilitează criminalitatea cibernetică , transferul de bunuri ilegale și terorismul.

Impactul social al Internetului

Impactul social al internetului poate fi văzut atât ca pozitiv, cât și ca negativ. Pe de o parte, oamenii susțin că internetul a crescut riscul de izolare, alienare și retragere din societate, indicând creșterea unui răspuns emoțional numit FOMO sau frica de a pierde. Pe de altă parte, oamenii cred că Internetul a avut efectul opus asupra societății, argumentând că Internetul crește angajamentul civic, sociabilitatea și intensitatea relațiilor.

Indiferent dacă impactul este bun sau rău, internetul a schimbat modul în care societatea interacționează și se conectează. Un exemplu de schimbare este concentrarea sporită pe creșterea personală și un declin într-o comunitate care este determinat de muncă, familie și spațiu. Oamenii construiesc acum relații sociale bazate pe interese, proiecte și valori individuale.

Comunitățile sunt formate de persoane care au aceleași concepții nu numai offline și în persoană, ci prin Internet și prin multitudinea de medii online pe care le creează și le oferă. Site-urile de rețele sociale — cum ar fi Facebook și LinkedIn — au devenit platformele preferate atât pentru companii, cât și pentru persoanele care doresc să îndeplinească tot felul de sarcini și să comunice cu ceilalți.

Social media internet

Beneficiile Internetului

Beneficiile internetului includ:

  • Acces la informații, cunoștințe și educație nesfârșite.
  • O abilitate crescută de a comunica, conecta și partaja.
  • Abilitatea de a lucra de acasă, de a colabora și de a accesa o forță de muncă globală.
  • Șansa de a vinde și de a câștiga bani ca afacere sau persoană fizică.
  • Acces la o cantitate nelimitată de surse de divertisment, cum ar fi filme, muzică, videoclipuri și jocuri.
  • Capacitatea de a amplifica impactul unui mesaj, permițând organizațiilor caritabile și altor organizații să ajungă la un public mai larg și să mărească suma totală a donațiilor.
  • Acces la internetul lucrurilor ( IoT ), care permite aparatelor și dispozitivelor de uz casnic să se conecteze și să fie controlate de pe un computer sau smartphone.
  • Abilitatea de a salva date și de a partaja cu ușurință fișiere cu stocarea în cloud .
  • Capacitatea de a monitoriza și controla instantaneu conturile personale, cum ar fi conturile bancare sau facturile cărților de credit.

Stefan Mirea

ANTI
HACKING

Securitate maxima ✔

Prin înregistrare puteți obține parola pentru a viziona intreg articolul despre ANTI HACKING!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 thoughts on “Afla totul despre internet de cand s-a nascut pana in prezent”

  1. Pingback: Elon Musk ajuta Ucraina prin internetul Starlink - Artemir

  2. Pingback: 9 metode prin care iti poti proteja site-ul - Artemir 💪

Comments are closed.