Afla totul despre formatul vectorial

Ce este formatul vectorial Artemir

Ce este formatul vectorial? Acest ghid pentru incepatori va va explica diferenta dintre imaginile vectoriale si cele raster, inclusiv cand sa utilizati fiecare tip de imagine. Dupa ce ati citit acest articol, veti fi mult mai increzator in ceea ce priveste formatul de imagine potrivit pentru proiectul dumneavoastra.

Grafica vectoriala este formatul preferat pentru multe tipuri de proiecte

Grafica vectoriala este formatul preferat pentru multe tipuri de proiecte, inclusiv pentru logo-uri si alte ilustratii. De asemenea, este utilizat in mod obisnuit pentru a crea animatii si jocuri. Grafica vectoriala va permite sa redimensionati o imagine fara pierderi de calitate, ceea ce inseamna ca aceasta va arata bine pe orice dimensiune sau rezolutie a ecranului.

Fisierele vectoriale sunt alcatuite din puncte, linii si forme numite trasee. Software-ul care creeaza fisiere vectoriale utilizeaza aceste puncte, linii si forme pentru a crea o imagine “raster” (ca o fotografie). Odata ce ati creat fisierul vectorial, puteti modifica cu usurinta dimensiunea sau culoarea acestuia fara a pierde niciun detaliu din desenul dumneavoastra!

Fisierele vectoriale sunt independente de rezolutie

Grafica vectoriala este independenta de rezolutie. Aceasta inseamna ca pot fi redimensionate la orice dimensiune fara a pierde din calitate, ceea ce le face ideale pentru logo-uri, bannere si ilustratii.

Cu toate acestea, grafica vectoriala nu este potrivita pentru imprimare. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt formate din pixeli pe ecranul unui computer; daca imprimati un fisier vectorial la un zoom de 100% pe imprimanta, fiecare pixel va fi imprimat ca un punct pe hartie – acest lucru va ofera o margine zimtata si un rezultat urat.

Prin urmare, daca logo-ul dvs. va fi imprimat pe tricouri sau pe cesti, atunci ar trebui sa folositi in schimb o imagine bitmap (un jpeg).

Fisierele vectoriale nu functioneaza bine nici cu designul web: Daca site-ul dvs. web utilizeaza imagini rasterizate (.jpg), atunci cand cineva face zoom in sau zoom out pe pagina, se vor incarca versiuni de dimensiuni diferite ale aceleiasi imagini, in functie de cat de mare trebuie sa fie afisata (ceea ce arata groaznic).

Imaginile rasterizate sunt alcatuite dintr-un numar fix de pixeli

Imaginile raster sunt formate dintr-un numar fix de pixeli. Ele pot fi create de la zero sau pot fi capturate dintr-o fotografie cu un scaner si apoi editate.

Termenul “bitmap” se refera la modul in care imaginile raster sunt stocate sub forma unei grile de pixeli. Fiecare pixel este alcatuit din informatii rosu, verde, albastru (RGB) care reprezinta culoarea in cantitati diferite in fiecare locatie de pe ecran.

Imaginile grafice rasterizate sunt potrivite pentru site-uri web, dar nu si pentru imprimare

Daca proiectati un logo, o pictograma sau un grafic pentru imprimare, atunci formatele raster nu sunt potrivite. Trebuie sa gasiti un format alternativ care poate fi redimensionat fara a pierde din calitate.

In schimb, grafica vectoriala este independenta de rezolutie si, prin urmare, este potrivita pentru orice dimensiune de iesire. Acestea definesc formele cu ajutorul unor ecuatii matematice, astfel incat imaginea sa se adapteze la orice rezolutie de ecran sau distanta de vizualizare – fie ca este vorba de o miniatura mica pe un site web sau de un afis la o taraba de pe marginea drumului. Fisierele vectoriale sunt, de asemenea, preferabile daca doriti culori precise (ganditi-va la logo-uri) sau gradienti si umbre complexe (ganditi-va la ilustratii).

Grafica vectoriala se adapteaza perfect la orice dimensiune fara a pierde din calitate

Grafica vectoriala este independenta de rezolutie, ceea ce inseamna ca, indiferent de dimensiunea imaginii vectoriale, aceasta va arata intotdeauna bine. Acest lucru le face perfecte pentru logo-uri, deoarece pot fi redimensionate la orice dimensiune fara a pierde din calitate.

Cel mai bun format pentru logo-uri este grafica vectoriala, deoarece se adapteaza perfect la orice dimensiune fara a pierde din calitate.

Concluzie

In concluzie, este important sa cunoastem diferentele dintre cele mai comune doua tipuri de fisiere grafice, raster si vector. Imaginile raster sunt usor de recunoscut deoarece sunt formate din pixeli, in timp ce imaginile vectoriale nu au pixeli vizibili si pot fi redimensionate la orice dimensiune fara a pierde din calitate. Imaginile grafice vectoriale sunt utilizate de obicei pentru logo-uri sau alte modele care vor fi tiparite la scara mare (cum ar fi panourile publicitare). Este important sa alegeti formatul de fisier potrivit, deoarece ambele tipuri au avantajele si dezavantajele lor!