Browser se numeste o aplicatie software care va permite sa navigati pe internet. Acesta afiseaza limbajul HTML (Hypertext Markup Language) si foile de stil in cascada (CSS) ale unei pagini web. De asemenea, browserul are incorporate functii care permit utilizatorilor sa marcheze anumite URL-uri, astfel incat sa le poata vizita mai tarziu fara a fi nevoie sa tasteze din nou adresa exacta.
Cuprins
Browser-ul este o aplicatie software
In programarea calculatoarelor, un browser este o aplicatie software care va permite sa navigati pe internet. Majoritatea browserelor sunt compuse din trei parti separate: interfata cu utilizatorul (UI), motorul de redare si JavaScript.
Browser efectueaza cautari pe internet care pot fi specifice unui subiect sau unui sector
Browserele sunt utilizate pentru a efectua cautari care pot fi specifice unui subiect sau unui sector. De exemplu, daca sunteti in cautarea unui loc de munca in domeniul IT, atunci un browser este solutia potrivita. Exista multe site-uri de cariera care va permit sa cautati locuri de munca in domeniul pe care l-ati ales si sa navigati printre posturile vacante listate pe acestea.
Exista, de asemenea, multe alte utilizari pentru browsere:
- Browserele pot fi folosite pentru a cauta pe web si a gasi informatii pe orice subiect pe care il alegeti; acestea pot include lucruri precum aflarea valorii casei dumneavoastra sau cine nu-mi va acorda un descoperit de cont!
- Browserele pot fi folosite si ca un instrument pentru cumparaturi online, fie ca este vorba de a cumpara alimente de pe Amazon sau de a va asigura ca Tesco nu are nicio oferta in acest moment (s-ar putea sa aiba, insa!).
Browserul afiseaza limbajul de marcare a hipertextului (HTML) si foile de stil in cascada (CSS) ale unei pagini web
Browserul afiseaza utilizatorilor limbajul de marcare a hipertextului (HTML) si foile de stil in cascada (CSS) ale unei pagini web. HTML este limbajul care alcatuieste paginile web, iar CSS este utilizat pentru a controla aspectul paginilor web. Daca ati creat vreodata un site web, atunci stiti ca exista mai multe tipuri diferite de fisiere media, cum ar fi imagini, videoclipuri si fisiere audio, care sunt utilizate impreuna cu textul HTML pe site-ul dvs. web. Browserul va afisa aceste alte fisiere impreuna cu textul HTML atunci cand va viziteaza site-ul.
In browser fonturile si dimensiunile fonturilor sunt specificate prin intermediul CSS
Poate ati observat ca exista diferite fonturi si dimensiuni de font pe pagina web. Motivul este ca CSS este utilizat pentru a specifica stilul paginilor web. De asemenea, este utilizat pentru a specifica dimensiunea unui font, cum ar fi numele fontului si dimensiunea acestuia in pixeli sau puncte (pt). CSS poate fi utilizat si pentru a schimba culoarea textului si culoarea de fundal pe site-ul dvs. web!
Browserele va permit sa marcati anumite URL-uri, astfel incat sa puteti vizita din nou site-ul mai tarziu, fara a fi nevoie sa tastati URL-ul exact
Marcarea sau salvarea unui marcaj este procesul de salvare a unui link catre o pagina web, astfel incat sa o puteti vizita mai tarziu. Browserele va permit sa marcati anumite URL-uri pentru a nu mai fi nevoit sa introduceti de fiecare data URL-ul exact.
Exista trei locuri de baza in care pot fi salvate marcajele:
- In istoricul browserului. In acest mod se salveaza tot istoricul, precum si orice marcaje suplimentare.
- Bara de instrumente a browserului (sau bara de instrumente Bookmarks).
Aceasta salveaza doar ceea ce se afla in bara de instrumente si necesita mai multe click-uri pentru a fi accesate decat celelalte doua optiuni de mai sus. - Intr-un dosar separat numit Bookmarks Bar (sau Bookmark Toolbar). Aceasta va avea propriul meniu care apare ori de cate ori se face clic pe o pictograma din acest dosar.
Browserul este utilizat cel mai adesea pentru a prelua documente Web de pe Internet
Este cel mai adesea utilizat pentru a prelua documente Web de pe Internet si a le afisa pe ecranul computerului. In acest scop, browserul preia continutul (text, imagini, video sau audio) de pe un server la distanta si afiseaza continutul documentului respectiv pe monitorul dumneavoastra.
Pentru a interactiona cu aceste documente, va trebui sa va puteti deplasa in cadrul unei pagini web folosind linkuri catre alte pagini sau sectiuni ale aceleiasi pagini.
Un exemplu tipic ar fi sa faceti clic pe o imagine dintr-o pagina web pentru a vizualiza versiunea marita a acesteia, sa va intoarceti inapoi sau sa selectati un text pentru a-l copia intr-o alta aplicatie, cum ar fi un procesor de text etc…
Browserul va permite, de asemenea, sa explorati diverse alte tipuri de continut
De asemenea, browserul va permite sa explorati diverse alte tipuri de continut, cum ar fi imagini, fisiere audio/video, fisiere zip si asa mai departe.
Browserul va permite sa explorati alte tipuri de continut.
Browserul va permite sa explorati diverse alte tipuri de continut.
Browserele sunt destul de importante
Browserele sunt utilizate pentru a accesa internetul. Acestea sunt principalul instrument de accesare a paginilor web si a site-urilor web, ambele continand continut in diferite formate (text, imagini, fisiere audio/video, fisiere zip si asa mai departe).
Pe langa accesarea de continut pe internet sau intranet, browserele pot fi utilizate si pentru a marca URL-uri. Browserul isi aminteste unde ati fost online, astfel incat sa va puteti intoarce rapid acolo atunci cand aveti nevoie.
Concluzie
Browserele sunt destul de importante si au evoluat foarte mult de la inceputurile internetului. Desi la prima vedere nu par a fi cine stie ce, acestea depun o multime de eforturi in spatele scenei pentru a va ajuta sa navigati cu usurinta pe site-urile web. Daca browserul dvs. nu functioneaza corect, poate fi frustrant – dar nu va faceti griji! Exista o multime de modalitati de a-l depana astfel incat totul sa functioneze din nou fara probleme…
Pingback: Motoarele de cautare ce sunt? - Artemir 💻