Ce este Black Hat SEO si de ce ar trebui sa o evitati

Black hat SEO Artemir

Black hat SEO este o optiune daca doriti sa obtineti pozitii de top in motoarele de cautare, este esential sa intelegeti diferenta dintre black hat si white hat SEO.

Diferenta dintre aceste doua tipuri de SEO nu consta in ceea ce fac, ci in modul in care o fac. Exista multe tactici diferite in cadrul fiecarei categorii, asa ca nu exista o modalitate usoara de a explica ce ar fi o abordare Black Hat fata de o abordare White Hat; cu toate acestea, este usor sa le deosebesti dupa rezultatele pe care le produc.

Ce tactici sunt in afara regulamentelor si/sau strategii de internet marketing?

Exista multe strategii care au fost folosite in trecut si care continua sa fie folosite. Acestea sunt tactici sau strategii care sunt considerate de Google ca fiind in afara regulilor si/sau a strategiilor de marketing pe internet.

  • Spamming: Este posibil sa fi auzit de acest lucru inainte, dar ce este? Spamming-ul este practic trimiterea de e-mailuri nesolicitate pentru un produs sau serviciu catre persoane care ar putea fi interesate de acesta. Acest lucru se poate intâmpla prin e-mail, mesaje pe retelele de socializare, mesaje text, etc… De obicei, oamenii fac acest lucru pentru ca vor sa faca bani din vânzarea produsului sau serviciului lor, fara sa depuna niciun efort pentru a crea interes pentru produsele/serviciile lor in rândul celor care oricum vor sfârsi prin a le cumpara (si nu pentru ca le pasa de interesele tale).
  • Umplerea de cuvinte cheie: Pe lânga spamul prin e-mail si alte platforme de mesagerie online obisnuite in zilele noastre (cum ar fi grupurile de pe Facebook), mai exista si o alta modalitate prin care oamenii incercau sa faca bani pe atunci, daca se straduiau suficient de mult – keyword stuffing! Când cineva facea acest lucru, punea cât mai multe cuvinte cheie legate direct de subiectul pe care il promova in fiecare scriere pe care o gasea online; astfel, se asigura ca, indiferent unde s-ar fi uitat cineva in paginile de rezultate ale cautarii Google (SERPs), din nou si din nou – altcineva putea vedea ce anume era promovat – ceea ce insemna mai multe click-uri pentru toti cei implicati!

Black hat SEO, in prezent este considerat a fi un termen absolut

Black hat SEO, in zilele noastre, este considerat a fi un termen absolut. Black hat SEO poate fi descris ca fiind orice efort inovator de a manipula in mod necorespunzator rezultatele motoarelor de cautare. Clasificarea acestor tactici ca fiind black hat sau white hat nu se bazeaza pe mijloacele prin care au fost folosite. Mai degraba, se bazeaza pe faptul ca utilizatorul acestor tactici a fost sau nu a fost prins si penalizat de Google sau de alte motoare de cautare precum Bing si Yahoo!

Black hat SEO poate fi descris ca orice efort inovator pentru a manipula rezultatele motorului de cautare

Poate fi descris ca fiind orice efort inovator de a manipula in mod necorespunzator rezultatele motoarelor de cautare. Aceasta ar putea include utilizarea diverselor tehnici, cum ar fi umplerea cu cuvinte cheie si manipularea linkurilor, pentru a pacali motoarele de cautare sa clasifice un site web mai bine decât ar fi facut-o daca nu s-ar fi folosit aceste eforturi. Incercarile de Black hat SEO se concentreaza, in general, pe imbunatatirea pozitionarii in paginile de rezultate ale cautarilor si pe cresterea traficului organic in detrimentul experientei utilizatorului.

Desi aceste strategii va pot ajuta sa va atingeti obiectivele pe termen scurt, ele pot duce, de asemenea, la pedepse din partea Google si a altor motoare de cautare. De exemplu, daca folositi backlink-uri spam sau cuvinte-cheie manipulatoare in continutul dvs., Google va va penaliza prin plasarea site-ului dvs. mai jos in SERP (paginile de rezultate ale motoarelor de cautare). S-ar putea chiar sa fiti interzis cu totul din indexul lor!

Clasificarea acestor tactici ca fiind black hat sau white hat nu se bazeaza pe mijloacele pentru care au fost utilizate

Clasificarea acestor tactici ca black hat sau white hat nu se bazeaza pe mijloacele prin care au fost folosite.

In schimb, se bazeaza pe modul in care acestea sunt utilizate in raport cu orientarile si politicile Google.

Aceste tactici sunt considerate black hat pentru ca incalca liniile directoare ale Google.

Puteti folosi orice metoda doriti, fie ca este “black” sau “white”, cu exceptia celui interzis de Google

In ceea ce priveste Google, regulile se schimba in mod constant. Spre deosebire de alte platforme, cum ar fi Facebook si Instagram, Google nu este detinut de o singura companie sau de un grup de companii. In schimb, este detinut de cei care il folosesc: dumneavoastra. Asta inseamna ca atunci când faceti clic pe “Sunt de acord” si va inregistrati pentru un cont de Gmail sau Google Maps, sunteti de acord sa respectati termenii de utilizare (care includ lucruri precum interzicerea spam-ului).

Google isi actualizeaza frecvent algoritmul – chiar o data pe zi – pentru a se asigura ca utilizatorii primesc rezultate de cautare relevante in functie de preferintele si interesele lor. Iar aceste actualizari implica schimbari in mai mult decât ceea ce apare in partea de sus a paginii dvs.; ele pot afecta, de asemenea, modul in care site-ul dvs. se comporta in cautarile organice (atunci când cineva cauta ceva fara a utiliza cuvinte cheie). Daca un site web este considerat daunator din orice motiv – inclusiv daca contine spammer sau promoveaza continut daunator – ar putea fi penalizat prin penalizari care nu numai ca il fac sa scada in clasament, dar si sa faca toate actualizarile viitoare caduce pâna la corectare!

Black Hat SEO vs. White Hat SEO – Paianjenul Negru vs Paianjenul Alb

Black Hat SEO vs. White Hat SEO – Black Spider vs. White Spider

Când vine vorba de optimizarea motoarelor de cautare, exista doua abordari principale: white hat si black hat. Termenii sunt utilizati pentru a descrie calitatea continutului unui site si modul in care acesta este afisat in paginile de rezultate ale cautarilor. Haideti sa vedem ce sunt aceste tehnici, cum sunt folosite si de ce ar trebui sa le evitati cu orice pret!

Black Hat SEO este considerat acum un termen absolut. Acesta poate fi descris ca fiind orice efort inovator de a manipula in mod necorespunzator rezultatele motoarelor de cautare in interes personal sau din alte motive care nu sunt in beneficiul binelui public. Aceasta include spamming de link-uri pe site-uri irelevante, cloaking content (adica afisarea unui lucru, dar afisarea altuia), utilizarea de scraperi sau roboti in locul unor fiinte umane ca tine, care ar dori cu adevarat sa gaseasca ceva util atunci când iti viziteaza site-ul (si, speram, sa cumpere si ceva!), keyword stuffing, keyword stuffing din nou… ai prins ideea aici: Nu faceti aceste lucruri decât daca stiti cu adevarat ce se va intâmpla dupa aceea…

Concluzie

Dupa cum puteti vedea, black hat SEO are o conotatie negativa si trebuie evitata cu orice pret. Este cel mai rapid mod de a va face site-ul sa fie penalizat de Google sau chiar complet interzis din indexul lor. Pe de alta parte, white hat SEO este la fel de eficient in cresterea clasamentului dvs. si, in acelasi timp, in pastrarea unui aspect natural al acestuia. In cele mai multe cazuri, va fi, de asemenea, mult mai usor de mentinut in timp, deoarece nu va veti face griji ca veti fi penalizat de actualizarile algoritmului Google!

Stefan Mirea